Kalesija Online Forum

Kalesija Online :: Sajt kalesijske raje

Trenutno niste prijavljeni...

#1 05.04.2009. 14:47:32

revolveras
Novajlija
Komentari: 6

Preporucujem sljedecu knjigu...

Pozdrav svima u ovoj temi dajete preporuke knjiga koje ste procitali i koje su vama upali za oko i za koje bi preporucili drugima .........(navesti razlog)

Mene konkretno interesuje neka knjiga sa ljubavnim stihovima...

Preporuka: Martin Stiv ( glumac u pink panteru)  "Prodavacica" u ovoj knjizi se prozimaju sljedece osobine . sex, usamljenost, prijateljstvo, dosada...

King Stephen  " Revolveras" - akcija, fantazija...

Postici licni moto....

Jock tu!

#2 05.04.2009. 15:02:26

defacto
Član
Od: Svojat
Komentari: 51

Re: Preporucujem sljedecu knjigu...

Den Brown-"da vinci code","andjeli i demoni"
Mario Puzo-"Kum"
Ove su mi najbolje od svih koje sam citao...

Jock tu!

#3 05.04.2009. 15:09:10

mersedbosna
Novajlija
Komentari: 22

"Kur`an"

Razlog: Uputa i milost svim svjetovima ano

Svađa doista donosi propast.
Zora je svanula onome koji ima oči.

Jock tu!

#4 06.04.2009. 08:06:55

tahirm
Član
Komentari: 70

Djordje Balasevic - Tri posleratna druga ano

God is busy, may I help you?

Jock tu!

#5 06.04.2009. 08:47:28

em!ca
Napredujem!
Komentari: 115

prije svega Meša Selimovic "Derviš i smrt"   ...ja sam je procitala dva puta i jedna je od mojih najdrazih knjiga.

a druga.    Colleen McCullough- "Ptice umiru pjevajuci" .fenomenalna ljubavna prica..
(tako intrigantan knjizevni i ljubavni zaplet mislim da nikog nece ostaviti ravnodusnim).

..this is strange,but true:
  but truth is always strange...
  sometimes stranger than fiction.

Jock tu!

#6 06.04.2009. 08:59:55

em!ca
Napredujem!

defacto piše:

Mario Puzo-"Kum"

Andjeli i Demoni mi se svidjela good , medjutim "da vinci code" je razocarala sva moja ocekivanja.procitala sam je za dva dana i znaci da je uistinu drzala moju paznju ali zato sto se svako poglavlje zavrsava gdje je najzanimljivije i pocinje novo! ali kraj definitivno razocara citaca.

Jock tu!

#7 06.04.2009. 09:51:24

rehan
Član
Komentari: 42

sjena narovog drveta tariq ali..odlicna knjiga o muslimanima u spaniji za vrijeme 15stlj..
robinson cruso danijel defo..ponekad smo i sami robinsoni zatvoreni u zivotnim labirintima
bajke brace grimm hahahahah

Jock tu!

#8 06.04.2009. 10:14:32

kaiser
BAVARAC
Komentari: 800

tahirm piše:

Djordje Balasevic - Tri posleratna druga ano

clap2
good  definitivno !!! prvi balašev roman duži od 6 minuta, i uyedno nyegova naybolya knyiga  hmmm  good

"Derviš i smrt" i "Tvrđava" su  obavezna su literatura!  good  i zato, kome god ih treba preporučiti - bolye da ih i ne čita !!!

*

Pun mi ye reproduktivac tih sluzavaca !!! zed
Život ye lutriya, a * ne odustayem od svog broya dok igra traye...
" I AM WHAT I AM"                *

Jock tu!

#9 06.04.2009. 11:14:47

soki
gazdarinca
Od: nashe malo misto.........
Komentari: 442

em!ca piše:

prije svega Meša Selimovic "Derviš i smrt"   ...ja sam je procitala dva puta i jedna je od mojih najdrazih knjiga.

a druga.    Colleen McCullough- "Ptice umiru pjevajuci" .fenomenalna ljubavna prica..
(tako intrigantan knjizevni i ljubavni zaplet mislim da nikog nece ostaviti ravnodusnim).

obje su odlichne.....ptice su meni divne, snimljen je i serijal na osnovu te priche.......a dervish je neupitno fenomenalan.....i ja sam dva puta prochitala... lol  lol

moja najdraza je "mali princ"..bash je divno, bar meni, vratiti se ponovno u taj ruzichasti svijet djetinstva.........zivotna situacija mi je takva, da sad ponovno chitam knjige ili ti ga lektire za osnovce, tkoje sad razumijem  iz nekog drugog, vjerojatno "zrelijeg" ugla.... lol  lol  lol

I am proud to be muslim...

Jock tu!

#10 06.04.2009. 12:05:02

_lela_
Rockerica
Od: provincije...
Komentari: 1374

vidim otprilike neke od najboljih i meni najdrazih knjiga su vec spomenute..
"Dervis i smrt" je dakako najsavrsenije djelo ikad.. ano samo sto sam ja prvo gledala film,pa onda citala knjigu.. Knjiga je 100x bolja i voljela bih da je redoslijed bio obratan.. ano

dodala bih josh neke koje su na mene ostavile jak utisak :

-Zlocin i kazna (Dostojevski) -ubjedljivo njegov najbolji roman..
-Sto godina samoće (G.G.Marquez) -mozda malo "teska" za razumjeti,mozda donekle i potresna.. ali ima ono nesto..u svakom slucaju unikatan roman..
-Ex ponto (Andric) -nevjerovatno potresna knjiga sa mnogo emocija..ukratko divna,iskrena,posebna.. ano

http://images.hotprofileplus.com/myspacegraphics//images/banners/prod_582_16101.gif

Jock tu!

#11 06.04.2009. 15:52:10

defacto
Član
Od: Svojat
Komentari: 51

em!ca piše:

defacto piše:

Mario Puzo-"Kum"

Andjeli i Demoni mi se svidjela good , medjutim "da vinci code" je razocarala sva moja ocekivanja.procitala sam je za dva dana i znaci da je uistinu drzala moju paznju ali zato sto se svako poglavlje zavrsava gdje je najzanimljivije i pocinje novo! ali kraj definitivno razocara citaca.

I meni je bolja "andjeli i demoni" a sto se tice drugog djela i on je dobar iako sam morao nekoliko puta da citam da bih bolje razumio al ne zalim...
Vidim ovi broje i skolske lektire pa ako cemo i to meni je najbolja bila "Jadi mladog Werthera"-Johan Wolfgang Goethe.

Jock tu!

#12 07.04.2009. 02:50:41

soki
gazdarinca
Od: nashe malo misto.........
Komentari: 442

defacto piše:

em!ca piše:

defacto piše:

Mario Puzo-"Kum"

I meni je bolja "andjeli i demoni" a sto se tice drugog djela i on je dobar iako sam morao nekoliko puta da citam da bih bolje razumio al ne zalim...
Vidim ovi broje i skolske lektire pa ako cemo i to meni je najbolja bila "Jadi mladog Werthera"-Johan Wolfgang Goethe.

heh..ja sam samo htjela spomenut malog princa.....koji sad, nakon nekoliko godina, na mene ostavlja mnogo dublji i jachi dojam......
ano  ano  blink  blink

i ovo su knjige..ha ja.....  smile12  smile12  smile12  smile12  brille  brille  smile09  smile09  smile06  smile06

I am proud to be muslim...

Jock tu!

#13 07.04.2009. 05:35:47

em!ca
Napredujem!

soki piše:

defacto piše:

em!ca piše:

heh..ja sam samo htjela spomenut malog princa.....koji sad, nakon nekoliko godina, na mene ostavlja mnogo dublji i jachi dojam......
ano  ano  blink  blink

i ovo su knjige..ha ja.....  smile12  smile12  smile12  smile12  brille  brille  smile09  smile09  smile06  smile06

soki, samo zbog tebe kad prodju aprilski rokovi uzimam malog princa ponovo na citanje ano ..pa cemo tad o dojmovima,sad se slabo sjecam radnje... love0038

Jock tu!

#14 07.04.2009. 13:32:36

mirsada
Super Član
Komentari: 45

jedna od knjiga koju sam procitala i koju mogu preporuciti je:

"sjena vjetra" napisana 2001 godine od spanskog autora carlos ruiz zafon

http://img2.libreriauniversitaria.it/BDE/420/222/22234260z.jpg

a evo jedan dio kritike sa: http://www.blog.hr/print/?id=1622464960

'Sjena vjetra', naime, romaneskna je posveta umijeću pripovjedanja i vremenu kada je književnost podrazumijevala raskošno oblikovanu i vješto ispričanu priču prepunu dramatičnosti, neočekivanih obrata i snažne emocionalnosti; Carlos Ruiz Zafon svojim romanom odaje počast velikanima pisane riječi – Cervantesu, Dumasu, Dickensu, Balzacu i Victoru Hugou.

Već se samim svojim početkom 'Sjena vjetra' otkriva kao priča posvećena knjigama, književnosti i ljubavi prema čitanju - desetogodišnjeg dječaka Daniela otac antikvar vodi u posjet 'Groblju zaboravljenih knjiga', svojevrsnom borgesijanskom bibliotečnom labirintu ispunjenom tisućama starih, prašnjavih svezaka, te svog sina zadužuje da izabere jednu knjigu i čitanjem je ali i naknadnom brigom o njoj, spasi od zaborava. Daniel odabire 'Sjenu vjetra', roman nepoznatog mu pisca Juliana Caraxa, čija priča brzo pronalazi put do dječakova srca i toliko ga zaokuplja da se on odlučuje dokopati svih Caraxovih djela i istražiti njegovu biografiju. No, potraga za piscem i njegovim djelima od bezazlene dječje avanture postupno se pretvara u višegodišnju odiseju prepunu tajni i opasnosti, ukletih ljubavi, ..., a mladić s vremenom otkriva brojne sličnosti svoje sudbine sa životom misterioznog pisca.

Jock tu!

#15 10.04.2009. 11:36:36

revolveras
Novajlija
Komentari: 6

ej dali neko moze preporuciti kakav humoristicki roman.....

Unaprijed zahvalan

Postici licni moto....

Jock tu!

#16 11.04.2009. 04:12:36

kaiser
BAVARAC
Komentari: 800

revolveras piše:

Unaprijed zahvalan

ne znam * sta ye tebi smiyesno lol  smile09  smile09  smile09
mozda niye smiyesno, ali ako nisi imao priliku da citas od Michaela Morra knyigu "White stupid man" (Biyeli glupan)...
knyiga koya govori o svim glupostima, nebulozima, kretenizmima  ... (i yos puno toga)  od G.W. Busha !!!
skoro sve nyegove izyave i anegdote....  wacko  wacko  wacko
fakat, da se ismiyes lol
iako ye "roman" kritike - vise ye humoreska lol

*

Pun mi ye reproduktivac tih sluzavaca !!! zed
Život ye lutriya, a * ne odustayem od svog broya dok igra traye...
" I AM WHAT I AM"                *

Jock tu!

#17 14.04.2009. 13:33:07

jednostavan
Forumash
Komentari: 691
Web

NE TUGUJ

Jock tu!

#18 14.04.2009. 14:29:42

djeneral_karic
Napredujem!
Komentari: 486

Salahudin Ejubi - Vitez islama, Muhammed Redžeb el-Bejumi, El-Kelimeh,  Novi Pazar, 2009.

Knjiga koja govori o velikanu Salahudinu Ejubiju koji je oslobodio Jerusalem od krstaskih agresora, a da pri tom nije  zelio osvetu vec ih je pustio da odu odakle su i dosli....

Kad su krstasi iz Evrope usli u Jerusalem napravili su pokolj o kojem očevidac jedan od kstasa Rejmond Dadzil kaze:"Konji su do koljena plivali u krvi. Povezani su u dzamiji. Svi koji su nekim slucajem postedjeni klanja zeljeli su se otkupiti imetkom, ali su ih krstasi poslije pobili. Prisilili su ih da skacu sa vrhova kula. Ipod kubadi i iz jama, izvodili su ljude i klali ih bacajuci tijela na vec formiranu gomilu zaklanih. Tijela nisu gomilana samo u dvorcima, dzamijama i na ulicama, vec i na najskrovitijim mjestima. Masakr je trajao nedjelju dana. Historicari su jedinstvenog stava da je broj masakriranih 70.000."

A kako je Salahudin Ejubi postupio 1187. kada je zauzeo Jerusalem...Pustio je krstase da slobodno odu nakon sto plate otkup i to 10 dinara za muskarca, pet za zenu i dinar za djete....Salahudin ne samo da je ukinuo otkup siromasnim krscanima nego je i mnogima udjelio svoga bogatstva.
Ganulo ga je kad je vidio kako mnogi na ledjima nose roditelje i bolesne rodjake, pa je naredio da im se daju jahace zivotinje, i imetka. Kraljicu Sibilu je poslao sa vojnom pratnjoj njenom muzu Benablisu. Za njom je posao veliki broj zena i djece, Salahudin im nije htio stajati na putu. Shvativsi njegovu toleranciju vratile su se placuci: "Dozvolio si nam da napustimo Jerusalem bez otkupa, ali su u njemu ostali nasi muzevi i braca koji se nisu u stanju otkupiti. Oni nas hrane i stite. Pa kada bi ih htio osloboditi i tako sacuvati nasu cast, nama nema zivota bez njih." Dok su to govorile, suze boli i tuge su im lile iz ociju. Potaknut ovim prizorom Salahudin je gorko zaplakao. Naredio je da svakoj majci bude oslobodjen sin, svakoj supruzi muz, svakoj djevojci otac. Bio je to prizor ciju divotu pero ne moze opisati.....

Na upit jednog od krstaskih pregovaraca zasto je dosao pred zidine Jerusalema kad je tolko tolerantan, Salahudin je odgovorio: "Je li ovaj grad pripadao vama ili ste ga oteli od njegovih stanovnika?!A zatim ste po njemu prolili potoke krvi o cemu govorite sa divljenjem?! Idi siguran, niko ti se nece isprijeciti na putu. I poruci ovim sto su te poslali da mi nismo dosli u Evropu da se borimo protiv vas. Mi nismo preplovili mora kako bismo vas napali u vasim dvoristima. Vi ste napali mirne ljude, a nasa misija je da se suprotstavimo agresiji."...

Zadnja izmjena od djeneral_karic (14.04.2009. 15:01:56)

"Zaista, bili smo najmizerniji narod pa nas je Allah, subhanehu we-te'ala, uzdigao i ojacao Islamom! Zato, kad god budemo trazili velicinu izvan Islama, Allah ce nas poniziti!"
"Ti sa svakim - lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!» (El-E'araf, 199)
- Budi kao pčela i sa svakog cvijeta uzmi ono najbolje, a da ga ne povrijedis....

Jock tu!

#19 30.04.2009. 10:33:49

mirsada
Super Član

trenutno citam - stvarno dobra knjiga

lazarus od bih autora aleksandar hemon

http://www.schwarzaufweiss.de/buecherecke/images/hemon.jpg

Jock tu!

#20 24.09.2009. 01:39:36

em!ca
Napredujem!

LOVAC NA ZMAJEVE / Khaled Hosseini

Jock tu!

#21 12.11.2009. 03:44:52

djeneral_karic
Napredujem!
Komentari: 486

Dileme savremene djevojke

Autor: Esra Nuraj Sezer

Ovo djelo predstavlja zapis originalnih događaja jedne kristalne duše i sadrži principe koji su proizvod iskrenih osjećanja i razmišljanja.

http://www.islamska-knjizara.com/popup_ … shfpjkgzlq

Knjiga je extraaaaa   good  good  good

"Zaista, bili smo najmizerniji narod pa nas je Allah, subhanehu we-te'ala, uzdigao i ojacao Islamom! Zato, kad god budemo trazili velicinu izvan Islama, Allah ce nas poniziti!"
"Ti sa svakim - lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!» (El-E'araf, 199)
- Budi kao pčela i sa svakog cvijeta uzmi ono najbolje, a da ga ne povrijedis....

Jock tu!

#22 27.01.2010. 10:24:41

jugoslav
Domaćin
Od: Ni na nebu ni na zemlji
Komentari: 1578
Web

revolveras piše:

Unaprijed zahvalan

Imaš "Doživljaji Nikoletine Bursaća" od Branka Ćopića pa uživaj!  brille

Jock tu!

#23 27.01.2010. 10:55:29

jugoslav
Domaćin
Od: Ni na nebu ni na zemlji
Komentari: 1578
Web

E sad, svi Vi koji uživate u romanima koji su zastaršujući, erotični, dirljivi, tragični i uzbudljivi, treba da otrčite do najbliže knjižare i uzmete "Sjenku vjetra"! Karlos Ruis Safon
Zaista treba!
Sličan je i komentar "The Washington Post-a"

Ja, više sam nego uživao, saplitajući se o 487 strana, najpitkije dosad pročitane knjige. Njome sam utolio sve one iscrpljujuće gladi za istom. Poslije nje, teško da sam se mogao odlučiti za drugu. Koliko je dobra, toliko je i sputavajuća. I žene su takve zar ne?  mf_wink

Razmišljate li ikad o opsednutosti? Da!?
Eto, i ja sam zaveden "na prvi pogled", jednog toplog predvečerja, beskonačnim stepeništem sarog grada H.Novog i polu-otvorenom riznicom slova koju nače moja supruga.
Krišom, u njenom osustvu, zavirih i zanemjeh.
Od tog trenutka, godišnji ljetni odmor, pretvorio mi se u trku s vremenom.

...

O da, ipak sam se lijepo proveo!  ano

Jock tu!

#24 12.02.2010. 13:26:51

m!nk@
Grofica Avdinica
Komentari: 96

.. fenomenalna knjiga koja nikog ne ostavlja ravnodušnim  ano ..  Rimljanka - Alberto Moravia good

Mnogi ljudi zele pokazati dosljednost, tvrdeci da svoje misljenje ne mijenjaju...medutim time samo pokazuju da nisu nista naucili od dana kada je njihovo misljenje formirano...

Jock tu!

#25 22.03.2010. 14:34:37

mirsada
Super Član

@ jugoslav: drago mi je da je jos neko procitao knjigu i da mu se svidja ano

http://kickingtheanthillblog.files.wordpress.com/2009/10/the-tipping-point-by-malcolm-gladwell.jpg

trenutno citam ovu gore knjigu

tipping point: how little things can make a big difference

nije roman, vec vise neka "filozofska" prica - veoma interesantna knjiga ano

Jock tu!

Podnožje