Kalesija Online :: Sajt kalesijske raje
Trenutno niste prijavljeni...
Stranice: 1
Pozdrav svima.
Nisam u Tojšićima baš često, ali svaki put se kada dođem, nađe nešto da me šokira (nažalost).
Jutros sam se zapanjio vidjevši kako je uredno ispred osnovne škole Tojšići postavljen kiosk sa veeeelikim natpisom D U H A N.
Izgleda da sada osnovci mogu i na malom odmoru doći i kupiti cigarete i to bez žurbe jer su im na dohvat ruke - na samom ulazu u školu.
Nemoraju trčati do mnogobrojnih prodavnica u Tojšićima jer im je sada blizu.
Jedino, nedostatak ovog kioska je što nema male stepenice ispred tezge da se mališani mogu popeti i lakše dosegnuti duhan sa kioska a ne da se propinju.
A možda je bolje da se UNUTAR osnovne škole postavi automat za cigarete, tako da djeca mogu doći do njih i kada je kiša ili pada snijeg!
Nadam se da se osjeti velika doza sarkazma u prethodne četiri rečenice, jer suviše je žalosno da bi se našalio a previše sam ljut da suvislo komentarišem to što sam vidio.
Osim toga, na priloženoj fotografiji možete vidjeti o čemu se radi.
P.S.
Neću ni prozivati institucije, organe i pojedince ovlaštene i odgovorne za akcije u opvakvim sitacijama jer je to u ovoj zemlji Bosni Sizifov posao.
Svi znamo da se po važećem zakonu duhan ne smije prodavati na udaljenosti manjoj od 300m od škola.
A možda i griješim - možda se radi o 300 cm!
Ili je u pitanju 250 KM mjesečne rente ili radno mjesti ili ....
Jock tu!
Ja kad sam bio maloljetan, nije bilo kupiti cigareta skoro 500 m od škole, pa sam opet pušio.
Ne spriječava se pušenje kod maloljetnika sa lokacijom prodajnog mjesta, već sa zakonom o zabrani prodaje alkohola i cigareta maloljetnim osobama,
a nepridržavanje tog zakona je sasvim druga priča.Skoro sam gledao reportažu u Minhenu, gdje su maloljetniku montirali skrivenu kameru i pustili ga da kupuje
alkohol i cigarete.Od 10 trgovina samo su u 2 tražili "ausweiss".Kad je tako u Njemačkoj, možeš zamisliti onda kako je kod nas.
Stoga, najbolja solucija je da mlade edukujemo o štetnosti alkohola i cigareta, kako to uopšte nije "cool", te da s cigaretom u ustima, i flašom u ruci uopšte ne izgledaju ni dan stariji.
Jock tu!
I ja sam bio osnovac i nisam nikada pušio, a ne pušim ni danas.
To nema nikakve veze sa zakonom, jer ga ja tada sigurno nisam ni poznavao.
Znam jednu stvar, a to je da ako dijete nešto ima nadohvat ruke, bila to šibica,
čaša na stolu ili ekser u blizini utičnice, dijete će pokušati da to uzme u ruke i proba šta može uraditi sa time.
Djeca ne poznaju zakone niti su dovoljno zreli da pojme štetnost nečega, pogotovo ako kao uzor imaju starije koji puše i još pred očima imaju izvor cigareta - ma to je "bomba" koja čeka da je neko dijete uzme u ruke da se igra.
A svi znamo šta se u takvim slučajevima dešava.
Zakone, normalno, treba donositi ali i sprovoditi.
Da je bilo po zakonu, taj kiosk nebi bio ni postavljen tu.
Ovako, ostavljeni smo da se sami brinemo za svoju djecu (što je i normalno).
Samo, nemogu da prihvatim da, dok roditelji nastoje obezbijediti bezbjedan život djeci, u međuvemenu, neko te "bombe" sije okolo te iste djece!
Budući da sam elektro struke, navešću primjer vezan za struju:
Struja teče i kroz žice koje nisu izolovane, samo ih ne treba dirati, ali ipak i mi odrasli koristimo kablove sa dvostrukom izolacijom.
Zato, prvo napravimo prevenciju - uklonimo cigarete, alkohol i drogu iz dječjeg vidokruga, pa onda ih edukujmo o štetnosti svega toga.
Jock tu!
Radi se o tome da polahko uvode evropski sistem.
U pojedinim dzžavama Evrope, ne znam da li kompletne države, al evo primjer gdje sam bio u Austriji mogao si kupiti cigare samo na posebno određenim kioscima za to.
I ti kiosci se posebno naznače sa natipiseom "TABAK" kod nas u ovom slučaju "DUHAN".
I to nema sigurno ništa sa tim što je "BAŠ" postavljeno ispred osnovne škole
da bi osnovci sebi lakše nabaviti cigare, ionako se mogu kupiti u svakoj prodavnici.
Jock tu!
cccc.....jako glupo i nepromisljeno!!!
jako smijesno i ne znam kako to vise nazvati...da je umjesto DUHAN pisalo DROGA...mislim da bi doticni koji su ostavljali ovakve komentare vjerojatno cucali od sest ujutro pa do ne znam kad dok se kiosk ne zatvori cekajuci dozu...:X
kiosk kao kiosk postavljen je tu gdje i je**nista tu nema lose,,ali neki ce blatiti nesto ne bitno sto..samo zbog neke ljubomore..tacnije blatiti Tojšiće pa makar i zbog jednog obicnog kioska...ljudi ohladite i gledajte malo svoja posla,ovdje je svaki komentar suvisan a posebno iz razloga *KIOSK s natpisom DUHAn**.....
Jock tu!
Nije uopste glupo niti nepromisljeno, vec profitno, i nesto sto savrseno oslikava situaciju kod nas. Ne znam za druge, ali meni kad bi u prostorije fakulteta postavili automat za cigarete, ja ih ne bi uzimao. A isto tako i onaj sto ih konzumira, uzimat ce ih pa taman da su na kraju svijeta, a kamoli pred nosem. Mozda je i bolje ovako, blize su skoli, inace bi lutali preko ceste i dalje da uzmu cigarete, a to je veca opasnost, moze ih auto udariti.
Jock tu!
Unaprijed se izvinjavam, ali moram se izraziti grubo:
E JESU LJUDI GLUPI!!!
Pa kad tako "zrelo" i "evropski" razmišljate, odgovorite na ovo pitanje:
Bi li smetalo vama da vam odmah ispred kućnih vrata neko napravi JAVNU KUĆU (ili da budem precizniji - KURVALIŠTE?).
Lako je odobravati tuđe akcije kada ne udaraju direktno tebe po glavi!
A zbog takvih razmišljanja ovoj Bosni i ide ovakvo kako jeste. Svako gleda uskogrudo - samo svoj lični interes, bez obzira koliku štetu to nanosi drugima.
A dječici, osnovcima, nemožemo dati toliku slobodu da samo odlučuju o svemu u životu, barem do punoljetstva.
Tako, ni pravo na pristup alkoholu, duhanu i ostalim drogama.
A ovaj DJUMEK je rekao samo jednu pametnu stvar - a to je da on ZAISTA nije ni trebao ništa komentarisati!
Jock tu!
individual piše:
Nije uopste glupo niti nepromisljeno, vec profitno, i nesto sto savrseno oslikava situaciju kod nas. Ne znam za druge, ali meni kad bi u prostorije fakulteta postavili automat za cigarete, ja ih ne bi uzimao. A isto tako i onaj sto ih konzumira, uzimat ce ih pa taman da su na kraju svijeta, a kamoli pred nosem. Mozda je i bolje ovako, blize su skoli, inace bi lutali preko ceste i dalje da uzmu cigarete, a to je veca opasnost, moze ih auto udariti.
Bogati jeli to tvoje zvanicno misljenje? Ili se ipak zezas?
Jock tu!
din99 piše:
individual piše:
Ne dozvoljava ti um da shvatiš komentar u potpunosti, ili... ? Ili se kao i većina ovdje samo praviš pametan, i kažeš nešto samo zato da bi nešto kazao ?
Jock tu!
amicus piše:
Bi li smetalo vama da vam odmah ispred kućnih vrata neko napravi JAVNU KUĆU (ili da budem precizniji - KURVALIŠTE?).
Druze, sve to stoji sto ti pricas ali kakve veze ima gdje je kiosk da je u samoj skoli, pa sta ako je? Razmisli malo, sve je stvar kucnog odgoja, a ne kioska
On ako ce pusit on ce ici 1000 metara kupit cigare...
Jel bi tebi smetalo "kurvaliste" ispred kuce znajuci da ti je i sopstvena kuca "kurvaliste", znaci dzaba sto ces kiosk maknuti s tog mjesta kad tu istu djecu,za koju se ti brines, kod kuce cekaju mama,nena,babo,deka sa cigarom na usni, i to je tako... Sam si spominjao ekser, uticnicu, sibicu... Bliza je kuci pepelnica sa cigarom nego ovaj kiosk ispred skole...
Chill out!

Jock tu!
Izgleda da je po zakonu i dozvoljeno postavljanje kioska pored škole i da prodaju duha.
Tako ti je u centru kalesije postavljena dva kioska koja su udaljena od škole oko 5 metara i niko ne osporava. Haj što su postavljeni kiosci ima i birtija gdje se opijaju. Ma sve to što je postavljeno, postavljeno je na planiranom trotoaru, nemaš trotoara da bi prošao poreed škole jer prekidaju postavljeni kisoci i birtija.
Ja toliko . Pozdrav svima.
Jock tu!
winstrol piše:
amicus piše:
Bi li smetalo vama da vam odmah ispred kućnih vrata neko napravi JAVNU KUĆU (ili da budem precizniji - KURVALIŠTE?).Druze, sve to stoji sto ti pricas ali kakve veze ima gdje je kiosk da je u samoj skoli, pa sta ako je? Razmisli malo, sve je stvar kucnog odgoja, a ne kioska
On ako ce pusit on ce ici 1000 metara kupit cigare...
Jel bi tebi smetalo "kurvaliste" ispred kuce znajuci da ti je i sopstvena kuca "kurvaliste", znaci dzaba sto ces kiosk maknuti s tog mjesta kad tu istu djecu,za koju se ti brines, kod kuce cekaju mama,nena,babo,deka sa cigarom na usni, i to je tako... Sam si spominjao ekser, uticnicu, sibicu... Bliza je kuci pepelnica sa cigarom nego ovaj kiosk ispred skole...
Chill out!
Eh, o tome pričam, ali ne možeš ti dokazati balvanima 
Jock tu!
Kiosk u Tojšićima postao je tema pisanja i našim susjedima, tako je rtv TK prenijela našu vijest 
Zadnja izmjena od ramo_a (04.03.2010. 01:19:17)
Jock tu!
ramo_a piše:
Kiosk u Tojšićima postao je tema pisanja i našim susjedima, tako je rtv TK prenijela našu vijest
Drago mi je da vidim da je bar neko pokazao stvarni interes za nešto ovakvo.
Samo, po postovima vidim da je vrlo slab interes i briga za našu i tuđu djecu. Žalosno.
A po ovakvim stavovima mi je potpuno jasno zašto u Bosni nema života za pošten svijet.
Ustvari, sad mi nije ni žao nas odraslih.
Žao mi je samo djece koja snose posljedice gluposti nas koji biramo vlast a pogotovo posljedice kvocijenta inteligencije i novoa savjesti tih naših izabranika.
Jock tu!
amicus piše:
ramo_a piše:
Drago mi je da vidim da je bar neko pokazao stvarni interes za nešto ovakvo.
Samo, po postovima vidim da je vrlo slab interes i briga za našu i tuđu djecu. Žalosno.
A po ovakvim stavovima mi je potpuno jasno zašto u Bosni nema života za pošten svijet.
Ustvari, sad mi nije ni žao nas odraslih.
Žao mi je samo djece koja snose posljedice gluposti nas koji biramo vlast a pogotovo posljedice kvocijenta inteligencije i novoa savjesti tih naših izabranika.
Ipah HVALA Vama za fotografiju koju ste postavili na forum, nase je samo bilo da prelistamo zakon malo i da ljudima pokazemo problem na koji ste Vi pokusali ukazati
Jock tu!
individual piše:
din99 piše:
individual piše:
Ne dozvoljava ti um da shvatiš komentar u potpunosti, ili... ? Ili se kao i većina ovdje samo praviš pametan, i kažeš nešto samo zato da bi nešto kazao ?
Pametan ili ne ,ali cu ti reci da si ti jedan mali ku*** a veliko deriste!!!!!!!!!!!!!!!!
Mislim da te je osojnica dobro okarakterisala tacka
Jock tu!
din99 piše:
individual piše:
din99 piše:
Bogati jeli to tvoje zvanicno misljenje? Ili se ipak zezas?Ne dozvoljava ti um da shvatiš komentar u potpunosti, ili... ? Ili se kao i većina ovdje samo praviš pametan, i kažeš nešto samo zato da bi nešto kazao ?
Pametan ili ne ,ali cu ti reci da si ti jedan mali ku*** a veliko deriste!!!!!!!!!!!!!!!!
Mislim da te je osojnica dobro okarakterisala tacka
Hmm... Misliš? Pa dobro, misli i dalje. To je bar neki znak da se nisi "pozdravio" sa pameću. Biće nešto od tebe. Samo si nekulturan. To te pecka. Nećeš s tim daleko dogurati.
Jock tu!
Stranice: 1